Dziś mam dla Was prosty, spontanicznie wymyślony przepis. Sałatka z wędzonym łososiem i awokado chodziła mi po głowie, odkąd wróciliśmy w tym roku z wyspy Sal. W hotelowej restauracji praktycznie codziennie jadałam tam świeże warzywa i ryby. Szczególnie utkwiło mi w pamięci właśnie połączenie sałaty, wędzonego łososia i awokado. Starając się odtworzyć tamte smaki, pewnego dnia po prostu zrobiłam tę sałatkę i razem z Tomkiem (który z natury jest raczej mięsożercą ;)) zgodnie stwierdziliśmy, że wyszła przepyszna.
Pro tip: wybierzcie łososia najlepszej jakości. Ja zazwyczaj zaopatruję się w trójmiejskich delikatesach Gadus i zawsze jestem zadowolona z ich produktów oraz usług.
Składniki:
- mix sałat z roszponką (ok. 120 g)
- wędzony łosoś bardzo dobrej jakości (ok. 200 g)
- garść ulubionych kiełków (ja wybrałam kiełki rzodkiewki)
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 1/2 cytryny (do wyciśnięcia soku)
Wykonanie:
Mix sałat umyć i osuszyć, włożyć do miski. Łososia pokroić w plasterki, usunąć skórę (jeśli jest). Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i skórkę. Pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i dodać do sałaty razem z awokado, łososiem i kiełkami.
Na koniec przygotować sos: zioła prowansalskie wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem, po czym naczynie przykryć i odstawić na chwilę (pod wpływem temperatury zioła staną się bardziej aromatyczne). Następnie do namoczonych ziół dolać oliwę i miód. Dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i wszystko wymieszać.
Wszystkie składniki polać sosem i całość wymieszać. Et voilà! Sałatka z wędzonym łososiem i awokado jest gotowa.
Smacznego! :) A jak już wypróbujecie ten przepis, dajcie znać w komentarzach, czy przypadł Wam do gustu!
***
Więcej moich przepisów znajdziecie tutaj.
One thought on “Sałatka z wędzonym łososiem i awokado – prosty przepis”