Wegetariański wrap z halloumi – szybki i prosty przepis

(Last Updated On: 30 czerwca 2021)

Pomysł na wegetariański wrap z halloumi pojawił się u mnie pewnego dnia podczas tak zwanego „czyszczenia lodówki”. Przypomniałam sobie przepyszne burgery z serem halloumi, które jadłam jakiś czas temu u moich rodziców i postanowiłam nieco zmodyfikować ich potrawę. Po prostu wykorzystałam to, co miałam akurat pod ręką i wyszedł mi całkiem fajny obiad.

Łapcie przepis na mój wegetariański wrap z halloumi! Gwarantuję, że spodoba się nie tylko roślinożercom… ;)

Wegetariański wrap z halloumi
Wegetariański wrap z halloumi

Składniki na 2 porcje:

  • ser halloumi z miętą (225 g)
    odrobina oleju (może być olej w aerozolu) – jeśli chcemy podsmażyć ser
  • 2 pełnoziarniste tortille
  • mix sałat z roszponką (ok. 2-3 garście)
  • 2-4 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 1 świeży pomidor
  • sos czosnkowy w wersji fit na jogurcie – przepis znajdziecie tutaj
  • opcjonalnie – tarty ser mozzarella lub inny żółty ser

Wykonanie:

Mix sałat umyć i pozostawić do wyschnięcia. Ogórki i pomidory umyć, osuszyć, a następnie pokroić w plasterki. Ser halloumi przekroić na pół i pokroić w podłużne plastry. Przygotować fit sos czosnkowy na bazie jogurtu (przepis znajdziecie tutaj).

Plastry sera halloumi można podgrzać na dwa sposoby:

  1. w piekarniku, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  2. lub na patelni na odrobinie oleju (sprawdzi się tu również olej do smażenia w spray’u)

W międzyczasie na osobnej patelni na małym ogniu podgrzać pełnoziarniste tortille, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę, aby się nie przypaliły.

Ser halloumi co jakiś czas obracać przy użyciu widelca. Gdy się przyrumieni, będzie gotowy do zawinięcia go w naszego wrap’a.

Gdy tortille będą już wystarczająco miękkie i ciepłe, ułożyć na nich mix sałat, ogórki, pomidory i podgrzany ser halloumi. Można opcjonalnie dodać jeszcze odrobinę ulubionego tartego sera żółtego (pamiętajcie jednak, żeby nie przesadzić – w końcu to dodatkowe kalorie i tłuszcz!).

Składniki polać sosem czosnkowym, a następnie zawinąć nasz wrap, robiąc z tortilli „kieszonkę” jak na zdjęciach poniżej.

Smacznego! :)

***

Jeśli wypróbujecie mój przepis, koniecznie dajcie znać w komentarzach, czy smakował Wam wegetariański wrap z halloumi! ;)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.