Kurczak ze szpinakiem i parmezanem w wersji fit
Ostatnio ni z gruszki ni z pietruszki wpada mi do głowy taki pomysł: kurczak ze szpinakiem i parmezanem! W myślach właściwie już w tym momencie mam ułożony przepis, ale z ciekawości pytam Wujka Google, czy w ogóle takie danie istnieje.
Owszem, kurczak ze szpinakiem i parmezanem nie jest żadną nowością, ale… Praktycznie wszystkie przepisy mają dodatkowo w składnikach mleko, mąkę czy śmietanę. Nie będę hipokrytką i przyznam, że czasem lubię zjeść taką małą „bombę kaloryczną” (jak chociażby mój ulubiony makaron z sosem serowo-szpinakowym – wkrótce również podzielę się przepisem ;))… Jednak mój pomysł okazuje się być wersją najbardziej „fit” z wszystkich możliwych. Już podczas redukcji w ramach mojego Projektu Bikini Fitness nauczyłam się, że we wszelkiego rodzaju dietach kluczowe znaczenie mają przyprawy, a także kolejność dodawania składników.
Chcecie spróbować? Zatem zapraszam na wspólne gotowanie! :)
Składniki:
- pierś z kurczaka (ok. 600 g)
- oliwa z oliwek – 2 łyżki (ewentualnie, jeśli chcecie jeszcze bardziej „odchudzić” danie – polecam np. oliwę w aerozolu Oli-Oli)
- 4-5 dużych ząbków czosnku
- świeży młody szpinak baby – liście (200 g)
- parmezan w płatkach (5 łyżek)
- sól i pieprz czarny do smaku
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- opcjonalnie: pomidorki koktajlowe (ok. 25 sztuk)
- opcjonalnie: orzeszki piniowe
- ulubiony makaron (np. tagliatelle), jeśli chcecie wersję jeszcze bardziej „fit” – wybierzcie pełnoziarnisty!
Wykonanie:
Dwa duże ząbki czosnku wycisnąć i podsmażyć na rozgrzanej patelni na oliwie (uważając, żeby się nie przypaliły). Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, wymieszać. Kurczak powinien się ładnie ściąć na biały kolor ze wszystkich stron – wówczas dodać pieprz czarny, (najlepiej nie żałować ;-)) i odrobinę soli (ale nie za dużo, ponieważ dojdzie tu jeszcze słony parmezan). Wymieszać.
Gdy mięso puści soki, dodać 1 łyżkę parmezanu i mieszać do momentu, aż ser się roztopi i wymiesza z sosem z kury. Wówczas dodać liście szpinaku i wymieszać je razem z kurczakiem.
Szpinak mocno zmniejszy swoją objętość. Wtedy dodać pozostałe 2 lub 3 ząbki wyciśniętego czosnku, wymieszać. Na koniec dodać pozostałe 4 łyżki parmezanu i ewentualnie dosolić, jeśli danie nie jest jeszcze wystarczająco słone. Posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Opcjonalnie można dodać pomidorki koktajlowe, ewentualnie też orzeszki piniowe.
Smacznego! :)
***
Jeśli wypróbujecie ten przepis, koniecznie dajcie znać w komentarzach na dole. Jestem ciekawa, jak Wam się podoba kurczak ze szpinakiem i parmezanem w takiej „odchudzonej” wersji!
One thought on “Kurczak ze szpinakiem i parmezanem – przepis”