Kurczak ze szpinakiem i parmezanem – przepis

(Last Updated On: 22 marca 2020)

Kurczak ze szpinakiem i parmezanem w wersji fit

Ostatnio ni z gruszki ni z pietruszki wpada mi do głowy taki pomysł: kurczak ze szpinakiem i parmezanem! W myślach właściwie już w tym momencie mam ułożony przepis, ale z ciekawości pytam Wujka Google, czy w ogóle takie danie istnieje.

Owszem, kurczak ze szpinakiem i parmezanem nie jest żadną nowością, ale… Praktycznie wszystkie przepisy mają dodatkowo w składnikach mleko, mąkę czy śmietanę. Nie będę hipokrytką i przyznam, że czasem lubię zjeść taką małą „bombę kaloryczną” (jak chociażby mój ulubiony makaron z sosem serowo-szpinakowym – wkrótce również podzielę się przepisem ;))… Jednak mój pomysł okazuje się być wersją najbardziej „fit” z wszystkich możliwych. Już podczas redukcji w ramach mojego Projektu Bikini Fitness nauczyłam się, że we wszelkiego rodzaju dietach kluczowe znaczenie mają przyprawy, a także kolejność dodawania składników.

Kurczak ze szpinakiem i parmezanem
Kurczak ze szpinakiem i parmezanem

Chcecie spróbować? Zatem zapraszam na wspólne gotowanie! :)

Składniki:

  • pierś z kurczaka (ok. 600 g)
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki (ewentualnie, jeśli chcecie jeszcze bardziej „odchudzić” danie – polecam np. oliwę w aerozolu Oli-Oli)
  • 4-5 dużych ząbków czosnku
  • świeży młody szpinak baby – liście (200 g)
  • parmezan w płatkach (5 łyżek)
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • opcjonalnie: pomidorki koktajlowe (ok. 25 sztuk)
  • opcjonalnie: orzeszki piniowe
  • ulubiony makaron (np. tagliatelle), jeśli chcecie wersję jeszcze bardziej „fit” – wybierzcie pełnoziarnisty!
Potrzebne składniki
Potrzebne składniki

Wykonanie:

Dwa duże ząbki czosnku wycisnąć i podsmażyć na rozgrzanej patelni na oliwie (uważając, żeby się nie przypaliły). Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, wymieszać. Kurczak powinien się ładnie ściąć na biały kolor ze wszystkich stron – wówczas dodać pieprz czarny, (najlepiej nie żałować ;-)) i odrobinę soli (ale nie za dużo, ponieważ dojdzie tu jeszcze słony parmezan). Wymieszać.

Czosnek podsmażony na oliwie
Czosnek podsmażony na oliwie
Kurczak na czosnku i oliwie
Kurczak na czosnku i oliwie
Dodajemy czarny pieprz - dużo :)
Dodajemy czarny pieprz – dużo :)
Kurczak z czarnym pieprzem
Kurczak z czarnym pieprzem

Gdy mięso puści soki, dodać 1 łyżkę parmezanu i mieszać do momentu, aż ser się roztopi i wymiesza z sosem z kury. Wówczas dodać liście szpinaku i wymieszać je razem z kurczakiem.

Kurczak z parmezanem
Kurczak z parmezanem
Szpinak! Dużo szpinaku... ;)
Szpinak! Dużo szpinaku… ;)
Kurczak z czosnkiem i szpinakiem
Kurczak z czosnkiem i szpinakiem

Szpinak mocno zmniejszy swoją objętość. Wtedy dodać pozostałe 2 lub 3 ząbki wyciśniętego czosnku, wymieszać. Na koniec dodać pozostałe 4 łyżki parmezanu i ewentualnie dosolić, jeśli danie nie jest jeszcze wystarczająco słone. Posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Opcjonalnie można dodać pomidorki koktajlowe, ewentualnie też orzeszki piniowe.

Dodajemy pozostałe 2 lub 3 ząbki wyciśniętego czosnku
Dodajemy pozostałe 2 lub 3 ząbki wyciśniętego czosnku
Kurczak, szpinak, parmezan i świeżo wyciśnięty czosnek
Kurczak, szpinak, parmezan i świeżo wyciśnięty czosnek
Kurczak ze szpinakiem i parmezanem w wersji fit
Kurczak ze szpinakiem i parmezanem w wersji fit
Kurczak ze szpinakiem i parmezanem, a opcjonalnie - pomidorki :)
Kurczak ze szpinakiem i parmezanem, a opcjonalnie – pomidorki :)

Smacznego! :)

***

Jeśli wypróbujecie ten przepis, koniecznie dajcie znać w komentarzach na dole. Jestem ciekawa, jak Wam się podoba kurczak ze szpinakiem i parmezanem w takiej „odchudzonej” wersji!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.