Gulasz wołowy w wersji FIT według przepisu mojej Mamy

(Last Updated On: 5 kwietnia 2020)

Gulasz wołowy „odchudzony”

Gulasz mojej Mamy zawsze był idealny. Lekko pikantny, doskonale doprawiony.

Ostatnio marzyła mi się ta potrawa, najlepiej zjedzona w towarzystwie rodziny. Niestety w aktualnych okolicznościach nie możemy sobie pozwolić na spotkanie, gdyż światem zawładnął koronawirus… Poprosiłam więc Mamę o przepis na jej gulasz wołowy w wersji FIT i przyrządziliśmy go z Tomkiem u nas w domu.

Byłam zaskoczona, jak proste jest jego wykonanie. Do tego to najbardziej „odchudzony” gulasz wołowy, jaki znam!

Większość przepisów w internecie uwzględnia mąkę i śmietanę. My jednak obejdziemy się bez tego… ;)

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • mielona słodka papryka
  • mielona ostra papryka
  • mielony pieprz czarny
  • olej do smażenia (może być również olej w aerozolu, np. Oli-Oli)
  • 1,5 – 2 łyżeczki soli
  • 1 kromka chleba razowego (mój ulubiony – ciemny, ze słonecznikiem!)

Wykonanie:

Mięso pokroić w małą kostkę. Obtoczyć w słodkiej i ostrej papryce oraz w pieprzu. Cebulkę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na oleju. Małymi partiami dodawać do cebuli mięso i obsmażyć, żeby się „zamknęło”. Po obsmażeniu kolejne partie mięsa przekładać do miski, a następnie wszystko wrzucić z powrotem na patelnię. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku, liście laurowe i ziela angielskie. Dusić całość pod przykryciem na wolnym ogniu, od 2 do nawet 4 godzin – do momentu, aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas sprawdzać, mieszać i dolewać wody.

Ok. 30 minut przed końcem posolić i dodać pokruszoną kromkę chleba razowego (moim zdaniem najlepszy jest ciemny, ze słonecznikiem).

Podawać z ulubionym źródłem węglowodanów oraz z warzywami (u mnie zawsze doskonale sprawdzają się ziemniaczki lub makaron oraz domowy ogórek kiszony).

Mięso wołowe na gulasz
Mięso wołowe na gulasz
1 cebula i 3-4 obrane, świeże ząbki czosnku
1 cebula i 3-4 obrane, świeże ząbki czosnku
Wołowina z przyprawami: słodka i ostra papryka, czarny pieprz
Wołowina z przyprawami: słodka i ostra papryka, czarny pieprz
Wołowina w przyprawach, liście laurowe i ziele angielskie
Wołowina w przyprawach, liście laurowe i ziele angielskie
Cebulkę podsmażamy do momentu, aż się zeszkli
Cebulkę podsmażamy do momentu, aż się zeszkli
Mięso partiami podsmażamy na cebulce
Mięso partiami podsmażamy na cebulce
Gulasz wołowy w wersji fit według przepisu mojej Mamy - in progress
Gulasz wołowy w wersji fit według przepisu mojej Mamy – in progress
Dodajemy kromkę chleba razowego (najlepszy jest ciemny, ze słonecznikiem, ale nie mieliśmy go akurat pod ręką)
Dodajemy kromkę chleba razowego (najlepszy jest ciemny, ze słonecznikiem, ale nie mieliśmy go akurat pod ręką)
I gotowe! Oto nasz gulasz w wersji FIT :)
I gotowe! Oto nasz gulasz w wersji FIT :)

Opcjonalnie, jeśli mimo wszystko chcecie mieć gulasz wołowy w wersji „mniej fit”, możecie dodać odrobinę śmietany. ;) Ale zapewniam, że bez tego jest doskonały! ♥️

Smacznego! :)

***

Jeśli wypróbujecie nasz przepis na gulasz wołowy, koniecznie dajcie znać w komentarzach na dole, jak Wam smakowało!

Sprawdźcie również moje pozostałe przepisy – znajdziecie je tutaj!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.