Pieczarki z grilla faszerowane serem
Pieczarki z serem to jedna z moich ulubionych przekąsek z grilla (a może nawet i najulubieńsza)! To danie banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie przepyszne i wprost idealne dla miłośników sera, takich jak ja! ;) Na pewno przypadnie do gustu również wegetarianom i osobom na diecie ketogenicznej (ze względu na znikomą ilość węglowodanów).
Podpatrzyliśmy je po raz pierwszy parę lat temu u naszych sąsiadów w ośrodku we Wdzydzach Kiszewskich, gdzie spędzamy przynajmniej kilka dni w roku. Postanowiliśmy odtworzyć przepis na swój sposób i niejednokrotnie go urozmaicaliśmy. Myślę, że można go dowolnie modyfikować, dodając przeróżne składniki – mięsożercy mogą postawić na kawałeczki wędlin, a wegetarianie niech dorzucą np. pociętą w kostkę świeżą paprykę!
Składniki:
- 2-4 duże pieczarki (porcja dla 2 osób)
- ulubiony ser żółty (np. gouda)
- ser feta lub ser pleśniowy (opcjonalnie)
- suszone oregano (lub inne ulubione zioła)
- suszona słodka lub ostra papryka (opcjonalnie)
- pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Pieczarki myjemy i odrywamy nóżki. Osuszamy na ręczniku papierowym i układamy blaszkami do góry. W miejscu, gdzie była nóżka oraz na blaszkach układamy ser żółty (najlepiej starty, a jeśli nie mamy akurat tarki pod ręką – po prostu urywamy kawałki plasterków). Wypełniamy pieczarki po brzegi (serożercy mogą nawet z górką, ale niech nie zapominają, że będzie to kaloryczna bomba ;)). Opcjonalnie możemy dodać inny ulubiony ser pokrojony w kostkę, np. feta lub pleśniowy. Całość posypujemy ziołami, ewentualnie suszoną papryką i doprawiamy odrobinę solą i pieprzem do smaku (jednak uważajcie z solą, jeśli dodajecie ser feta – jest on już sam w sobie bardzo słony!). Pieczarki kładziemy na ruszcie i grillujemy do momentu, aż ser się roztopi.
Pieczarki z grilla faszerowane serem idealnie sprawdzą się z moim sosem czosnkowym w wersji FIT – przepis znajdziecie tutaj!
A najlepsze jest to, że po zakończeniu sezonu grillowego nadal możecie cieszyć się smakiem tego dania! My często przygotowujemy sobie takie pieczarki z serem w domu, a następnie pieczemy je w piekarniku na papierze do pieczenia (w temp. ok. 200 °C) do momentu, aż ser się roztopi.
Smacznego! :)
Jeśli wypróbujecie ten przepis, koniecznie dajcie znać w komentarzach na dole!
***
Powyższe zdjęcia powstały podczas naszych corocznych wyjazdów do Wdzydz Kiszewskich, gdzie kolacje z grilla są już tradycją. ♡ Wpis o tym miejscu wkrótce pojawi się na naszym podróżniczym blogu born2travel!
*
One thought on “Pieczarki z grilla faszerowane serem – przepis”