Sos czosnkowy w wersji FIT – szybki i prosty przepis

(Last Updated On: 2 listopada 2020)

Przepis na fit sos czosnkowy

Sosy zazwyczaj uznawane są za kaloryczny dodatek do potraw, jednak niekoniecznie muszą takim być. ;) Jeśli tak jak ja uwielbiacie sosy, w Waszym jadłospisie doskonale sprawdzi się mój ulubiony sos czosnkowy w wersji FIT. Jest to dla mnie idealny dodatek do wielu dań, zwłaszcza tych z grilla. Może okazać się także ciekawym urozmaiceniem nawet dla zwykłych kanapek czy sałatki.

Sos czosnkowy w wersji fit
Sos czosnkowy w wersji fit

Poniżej dzielę się z Wami tym niezwykle prostym przepisem, który wprost uwielbiam i stosuję od wielu lat.

Składniki:

  • 3-4 ząbki czosnku
  • jogurt naturalny gęsty – 400 g
  • bazylia (suszona lub świeża), ewentualnie inne ulubione zioła – np. oregano, prowansalskie
  • sól i pieprz do smaku
Fit sos czosnkowy - składniki
Fit sos czosnkowy – składniki

Wykonanie:

Jogurt wlać do miski, dodać wyciśnięte ząbki czosnku, zioła (jeśli są świeże – liście pokroić najpierw w cienkie paski). Dodać pieprz i sól do smaku. Wszystko wymieszać i gotowe!

Sos jest najlepszy, gdy chwilę postoi i się „przegryzie”. Doskonale sprawdza się do domowych burgerów, mięs i warzyw z grilla, zapiekanek.

Smacznego! :)

Sos czosnkowy jako dodatek do grillowanych warzyw
Sos czosnkowy jako dodatek do warzyw z grilla
Świeże warzywa, które zazwyczaj dodajemy do dań z grilla
Świeże warzywa, które zazwyczaj dodajemy do dań z grilla

***

Jeśli wypróbujecie ten przepis, koniecznie dajcie znać w komentarzach na dole!

***

Zdjęcia pochodzą z naszych corocznych wyjazdów nad kaszubskie jeziora, a konkretnie do Wdzydz Kiszewskich. Wpis o tym miejscu wkrótce pojawi się na naszym podróżniczym blogu born2travel!

*


One thought on “Sos czosnkowy w wersji FIT – szybki i prosty przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.