Kurczak w pomidorach
Kurczak w pomidorach jest jednym z tych posiłków, które chyba nigdy mi się nie znudzą… ;) Przepis jest bardzo prosty i szybki, a na dodatek moim zdaniem wnosi wiele do restrykcyjnej diety. Nie trzeba codziennie jadać „suchej” kury z ryżem – przekonałam się o tym już na początku mojej pierwszej redukcji przed zawodami, kiedy to właśnie po raz pierwszy przyrządziłam sobie to danie i popadłam nad nim w zachwyt. Dzisiaj w końcu dzielę się przepisem z Wami… :) Zatem bierzcie, korzystajcie i smakujcie! ;)
Makroskładniki i zapotrzebowanie kaloryczne
(Podaję skład mniej więcej na 3 porcje, jednak pamiętajcie, że każdy z nas ma na redukcji inne zapotrzebowanie kaloryczne, każdy powinien też mieć indywidualnie ustalony rozkład makroskładników swoich posiłków – w zależności m.in. od płci, wzrostu, wieku, wagi i celu, jaki ma zostać osiągnięty! Jeśli chcecie to zrobić sami, polecam Wam np. stronę Myfitnesspal.com, na której możecie założyć swój dziennik żywieniowy, podając wszystkie niezbędne dane. Program automatycznie obliczy Wam zapotrzebowanie kaloryczne oraz makro na dni beztreningowe. Wpisując natomiast przybliżoną ilość kalorii spalonych podczas treningu, uzyskacie odpowiedź na pytanie, jak powinny wyglądać Wasze posiłki w dni treningowe :) Myślę, że to łatwy sposób na obliczenie makrosów i zapotrzebowania kalorycznego – ja korzystałam z tego programu podczas swojej pierwszej redukcji).
Składniki na 3 porcje:
– 8-9 średnich pomidorów lub pomidory w puszce (jeśli chcemy zaoszczędzić jeszcze więcej czasu)
– 1 mała cebulka
– 4 ząbki świeżego czosnku
– pierś z kurczaka – ok. 300 g
– makaron pełnoziarnisty lub ryż Basmati – ok. 100 g
– sól i pieprz do smaku
– olej w aerozolu do smażenia (lub odrobina jakiegokolwiek innego tłuszczu, którego używacie do smażenia – wówczas danie będzie miało trochę więcej kalorii)
– przyprawy: papryka czerwona, oregano i ewentualnie zioła prowansalskie
– świeże ostre papryczki chilli (opcjonalnie)
– bazyliowa oliwa z oliwek do polania (dla uzupełnienia zdrowych tłuszczów w diecie w granicach zapotrzebowania :))
Przygotowanie:
Makaron lub ryż ugotować i odcedzić (ok. 10 min. lub według instrukcji na opakowaniu). Pokroić na kawałki cebulkę i pomidory (chyba, że macie te w puszce:)), po czym przełożyć do miski. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na patelni – ja używam do tego oleju w aerozolu Oli-Oli. Gdy mięso się zetnie, dodać kolejno pieprz, sól, 2 wyciśnięte ząbki czosnku i cebulkę, pomieszać. Podsmażyć jeszcze trochę i po chwili dodać pokrojone pomidory / pomidory z puszki. Mięso z pomidorami dusić na patelni pod przykrywką przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając; dodać oregano, zioła prowansalskie i pozostałe 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Jeśli lubicie ostre – dodajcie papryczkę chilli. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego! :)
Podoba Ci się ten przepis? Chcesz ich tutaj więcej? Będzie mi miło, gdy zostawisz pod wpisem swój komentarz! :)
Super to wygląda – szkoda tylko, że ja się strasznie boję tych sklepowych kurczaków, nafaszerowanych chemią. A Ty, Aniu, nie obawiasz się, że kiedyś to przyniesie fatalne skutki?
Niczego takiego się nie obawiam :) Mamy w pobliżu bardzo dobry sklep mięsny mogący pochwalić się odpowiednimi certyfikatami, że mięso nie jest niczym faszerowane. Mamy do nich zaufanie ;)
No właśnie :) Muszę i ja poszukać takiego sklepu. Buziaczki :*
8-9 średnich pomidorów zastępujemy jedną puszką pomidorów czy może dwoma? ;)
To jest jedno z moich najbardziej ulubionych dań – nigdy mi sie nie nudzi i mogę go jeść kiedy na nic innego nie mam ochoty :)
Ciekawy pomysł ;) Ja swoim pacjentkom też podrzucam przepisy na dania z pomidorami, bo są bogate w potas, a że pracuję jako dietetyk kliniczny z kobietami w ciąży to takie dania bardzo dobrze sprawdzają się przy nadciśnieniu czy obrzękach ;) Dzięki za inspiracje!
Bardzo się cieszę, że mogłam zainspirować! :) Pozdrawiam!
w takim razie i ja dzisiaj wypróbuje, zostały mi zapasy pomidorków a kurczaka chętnie zjem na obiad :)
dziękuję za fajny przepis, przyda się na teraz i na później :)